Welke soorten schuurpapier zijn er?

Schlijpen

Schuurmiddelen verschillen bijvoorbeeld in de korrelgrootte en hun drager. Afhankelijk van het resultaat dat u wilt bereiken, dient u de juiste combinaties te kiezen.

Wat betekent de aanduiding van de korrel op het schuurblad?

De korrel geeft over het algemeen aan hoe grof of fijn het schuurpapier is. Over het algemeen geldt: hoe hoger het korrelgetal, hoe fijner het is en hoe fijner het uiteindelijke schuurresultaat. De korrelniveaus worden meestal gegeven in stappen van 20 tot 30. Zo wordt schuurpapier met korrel 60 gevolgd door korrel 80.

Bij een grove granulatie zijn de korrels nogal onregelmatig en grof verdeeld. Het resultaat is daardoor minder fijn, maar er kan wel meer materiaal worden verwijderd. Als de verdeling daarentegen vrij fijn is, krijg je een schoner resultaat. Je verwijdert minder materiaal, maar je laat geen diepe krassen achter in het materiaal.

Vuistregel

Bij het wisselen van schuurbladen mag u nooit meer dan één korrelniveau overslaan. Als u bijvoorbeeld een stuk voorbereidt met schuurpapier met korrel 80, moet u niet beginnen met schuurpapier met korrel 180 voor het laatste schuren. Beter is om een ​​tussenstap te doen met de 120 grit.

De verschillende backings voor schuurmiddelen

Papier en dergelijke

Zoals de naam schuurpapier suggereert, is papier het meest voorkomende substraat voor schuurmiddelen en is verkrijgbaar in grove tot fijne korrel. Het is geschikt voor alle soorten schuren, d.w.z. van grof tot fijn schuren. Bij schuurmachines is schuurpapier verkrijgbaar, bijvoorbeeld met gaatjes om het schuurstof direct af te zuigen of als vel papier om met de hand te schuren en een schuurblok.

Sommige schuurmiddelen hebben een stoffen rug, die bijzonder slijtvast en robuust is. Het is dus minder vatbaar voor scheuren.

Schuim

Als u bijvoorbeeld gebogen hout wilt bewerken, zijn schuimrubberen schuurmiddelen zoals schuursponzen ideaal – deze passen zich bijzonder goed aan het oppervlak aan. De druk van de vingers wordt zo gelijkmatig verdeeld zodat er geen diepe krassen ontstaan. Met dit materiaal is er ook geen risico op doorslijpen. Voor elke toepassing zijn er verschillende korrelgroftes en voor verwerking met verschillende korrelgroftes is een schuursponsset ideaal.

Vlies

Vlies als basis voor schuurmiddelen wordt meestal gebruikt voor handschuren. Het is ideaal voor het bewerken van hout vóór het oliën. U kunt de laatste kleine houtvezels verwijderen en tegelijkertijd het hout met het vlies oliën.

Welke soorten schuurpapier zijn er?
Schuiven naar boven