Verwarm je appartement zonder stroom of gas

Zonder gas

Alternatief verwarmen zonder stroom: dit is sneller nodig dan u kunt verwachten. Bij stroomuitval is er een onmiddellijke behoefte om het appartement te verwarmen zonder verwarming en elektriciteit, want het een hangt van het ander af. Vooral in oude gebouwen met een lage isolatiewaarde wordt het al snel onaangenaam koel, omdat koudebruggen de kou de kamer binnenlaten en lekkende ramen de warmte uit de kamers naar buiten laten ontsnappen. Vooral bij appartementen komt deze aandoening vaker voor, omdat huurders – in tegenstelling tot huiseigenaren – nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op de energetische staat van het gebouw. Verwarming zonder elektriciteit in het gehuurde appartement is daarom een ​​bijzondere uitdaging.

Dus wat te doen bij verwarming zonder elektriciteit in het appartement? Voordat het over alternatieve verwarming gaat, kunnen eerst enkele eenvoudige maatregelen worden genomen om de bestaande restwarmte in de kamers zo goed mogelijk te behouden. Een stroomstoring is immers meestal maar van korte duur en kan dus eenvoudig worden overbrugd.

U kunt de elektrische verwarming woonkamer niet gebruiken, maar u kunt de bestaande warmte in de kamer laten. Dit werkt heel eenvoudig door de deuren gesloten te houden en de gordijnen of jaloezieën voor de ramen dicht te doen. Vooral oude, slecht geïsoleerde ramen laten nauwelijks warmte door. Het is ook handig om warme kleding aan te trekken als de verwarming in de winter uitvalt door een gebrek aan elektriciteit. Dekens en het samenbrengen van alle mensen uit het huishouden in één ruimte zorgen ook voor warmte. Kaarsen of een theelichtoven kunnen ook gebruikt worden om een ​​kamer te verwarmen zonder elektriciteit: ze produceren licht en een beetje warmte.

Hoe verwarm je een interieur zonder elektriciteit?

Om bij stroomuitval niet zonder verwarming in het appartement te zitten, is het handig om onafhankelijk te zijn van elektriciteit. De eenvoudigste oplossing is om naast de elektriciteitsafhankelijke centrale verwarming ook een houtkachel, ook wel tegelkachel of zweedse kachel genoemd, te hebben. Hij werkt op brandhout of houtskoolbriketten en kan dus zonder elektriciteit de ruimte verwarmen. Afhankelijk van de uitvoering kan met een tegelkachel zelfs zonder elektriciteit verwarmd en gekookt worden. Want het ingebouwde compartiment van de oven kan zeker een soepje of thee opwarmen.

Bij stroomuitval is een mobiele gaskachel geschikt als noodkachel. Het benodigde gas kan eenvoudig worden gekocht in praktische jerrycans. Daarnaast kunnen ook grote ruimtes verwarmd worden met een gaskachel. Hierdoor is verwarming zonder stroom binnen probleemloos mogelijk.

Hoe kun je nog verwarmen zonder elektriciteit? Een ethanolhaard werkt ook zonder stroom. Het verbrandt ethanol (sterke alcohol) of brandstofgel. Een groot voordeel van deze variant voor het verwarmen van de woning zonder stroom is dat er geen roet of een nare geur ontstaat. Een ethanolhaard moet echter met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien het risico op brand vrij hoog is. Er mogen nooit brandbare voorwerpen in de buurt van de haard zijn. Bovendien moet het bijvullen van de ethanol tijdens het branden worden vermeden – en ook bij huisdieren en kleine kinderen is een ethanolhaard niet aan te raden vanwege het risico op brand en letsel.

Een andere mobiele verwarming zonder elektriciteit kan een petroleumkachel zijn. Om slechts één kamer in het appartement te verwarmen wanneer de stroom uitvalt en de reguliere verwarming het niet doet, zou deze kleine kachel zonder elektriciteit tijdelijk voldoende moeten zijn. Als verwarmingsalternatief moet een petroleumkachel echter bepaalde veiligheidsfuncties hebben en ook GS-gecertificeerd zijn.

Kleine kamers verwarmen zonder elektriciteit

Een nog relatief onbekende methode om zomaar een ruimte te verwarmen zonder gas en elektriciteit is de terracotta kachel. Een andere naam voor deze noodkachel zonder stroom is Egloo. Met de oven, die uit een boven- en ondergedeelte van klei bestaat en gevuld is met theelichtjes, kan hij zelfs bijzonder goedkoop worden verwarmd zonder stroom. Want theelichtjes kosten niet veel – en je kunt er een kamer of een kamer in het appartement mee verwarmen.

Verwarm het huis zonder elektriciteit

Bij stroomuitval is het verwarmen van een heel huis veel lastiger te realiseren dan in een appartement. Omdat alle beschreven hulpopties voor verwarming zonder elektriciteit en gas alleen geschikt zijn voor kleine ruimtevolumes. Een tegelkachel kan een uitzondering zijn, omdat deze een overeenkomstige warmteafgifte kan bereiken voor verwarming zonder elektriciteit in huis. In principe kunnen alleen individuele kamers zonder elektriciteit binnen worden verwarmd, die u dan tijdens de stroomuitval moet kiezen voor uw verblijf, ook met gesloten deuren.

Verwarm je appartement zonder stroom of gas
Schuiven naar boven