Vakantie in Noord-Holland

Noord-Holland

Zin in een vakantie in Noord-Holland? Wij hebben 2 of 3 jaar geleden een roadtrip door Nederland gemaakt en ook Noord Holland bezocht. We waren erg onder de indruk van de gezellige steden en dorpen, de gezellige sfeer, de afwisselende natuur en de open en vriendelijke mensen. Vandaag neemt Janna (geboren en getogen in Noord-Holland) ons mee door deze regio in Nederland en vertelt ze over haar top highlights en plekken om te bezoeken. Aan het einde heeft ze ook een paar geweldige eettips voor onze zoetekauw. Veel plezier met browsen!

Noord-Holland verkennen

Met vele kilometers kust, prachtige historische plaatsen, kleurrijke bollenvelden en oneindig veel fietspaden is Noord-Holland een prachtige bestemming voor een actieve vakantie in Nederland. Hoe graag ik ook reis, ik kom graag weer thuis in mijn geboorteplaats in Noord-Holland. Ik heb hier al zoveel kilometers gewandeld, naar de verste uithoeken van de provincie gefietst en toch ontdek ik elke keer iets nieuws. Voor iedereen die graag buiten en actief bezig is, kan ik een bezoek aan Noord-Holland – voor een weekendje of langer – van harte aanbevelen!

Marken: Traditioneel vissersdorpje in het Markermeer

Als je door Marken loopt, heb je het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. In de 13e eeuw werd Marken tijdens een storm gescheiden van het vasteland. Er volgde een periode van eeuwen van isolatie voor de bewoners die leefden van de visserij. En pas sinds de aanleg van de dijk in 1957 is het eiland weer verbonden met het vasteland. De mensen van Marche houden graag vast aan hun tradities en het dorp zelf ziet eruit alsof je een stap terug in de tijd hebt gezet.

U bereikt het dorp met de auto of fiets over de dijk of met het pontje vanuit Volendam. Wandel langs de authentieke houten huizen op palen en de vuurtoren ‘het Paard van Marken’, kijk naar de fotogenieke haven en geniet van de bijzondere sfeer op dit schiereiland.

Noord-Holland – Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Uitgestrekte duinlandschappen, fleurige dennenbossen, enkele meertjes en een keur aan bijzondere dieren: kun je je dat zo ongeveer voorstellen? Zo ziet het Nationaal Park Zuid-Kennemerland er precies uit. Het nationale park ligt aan de kust van Noord-Holland, tussen de stad Zandvoort in het zuiden en IJmuiden in het noorden. Ook ligt het nationale park niet ver van steden als Haarlem en Amsterdam. Het park is een zeer geliefde bestemming voor (stads)mensen die in het weekend graag in de natuur zijn. Gelukkig biedt het park met een oppervlakte van circa 3800 hectare voldoende rust en ruimte voor fietsers, ruiters en wandelaars. Mijn persoonlijke favoriete tocht leidt vanaf de ingang Duin & Kruidberg in Santpoort naar het strand met een kleine omweg naar het Vogelmeer. Wie een rustig moment heeft gepakt, kan in het park vossen, Schotse hooglanders en konikpaarden ontmoeten.

Waterland: Heel dicht bij Amsterdam, maar midden in de natuur

Waterland is het gebied net ten noorden van Amsterdam. Hier bestaat bijna de helft van het totale gebied uit water. Nergens vind je zoveel kanalen, meren, rivieren en sloten als hier. Je kunt je dus voorstellen dat je dit gebied perfect per kano kunt verkennen. Uitgestrekte weilanden, kleine bosjes, honderden vogels: tijdens een kanotocht in Waterland vergeet je dat je maar op een kwartier rijden van Amsterdam bent. Verplaats je je liever op de fiets? Dat werkt hier ook wonderwel. Dan is een bezoek aan de pittoreske stadjes Broek in Waterland en Monnickendam zeker de moeite waard.

Het strand van IJmuiden

Velen gaan graag naar Zandvoort en Scheveningen voor een strandvakantie in Nederland. Iets noordelijker ligt IJmuiden, een ruig havenstadje met een prachtig breed strand. De golven zijn geweldig om te wind- of kitesurfen en als de wind goed staat razen tientallen blokarts over het goudbruine zand. Bij de strandtentjes is de sfeer ongedwongen en kun je tot na zonsondergang terecht voor een hapje of een drankje.

Haarlem: Hofjesstad

Haarlem wordt wel eens het kleine zusje van Amsterdam genoemd. De overeenkomsten – veel water, historische panden, leuke caf├ęs en unieke boetiekjes – zijn groot en veel toeristen zijn Haarlem gaan waarderen. Valt er nog iets te ontdekken in Haarlem? Zeker! In de levendige binnenstad vind je iets bijzonders: Hofjes. Vanuit de drukke straat stap je door een onopvallende poort een groene oase van rust binnen. In deze hofjes in het centrum van Haarlem lijkt de wereld even stil te staan.

De historische Hofjes in Haarlem zijn van de 13e tot de 19e eeuw gebouwd voor behoeftige inwoners van de stad. Elk hofje in Haarlem ziet er anders uit en vertelt een ander verhaal. Je kunt Hofjes op eigen houtje ontdekken met een plattegrond of er samen met een stadsgids kennis mee maken. Let op: de Hofjes zijn nog steeds bewoond en zijn geen musea. De meeste zijn dan ook alleen doordeweeks te bezoeken.

Meer van dit soort vakantiebestemmingen, dus plekjes waarvan jet niet vooraf wist dat je er graag heenwilde, kun je vinden op Love to Have. En natuurlijk nog veel meer.

Vakantie in Noord-Holland
Schuiven naar boven