Bekijk vluchten online

Track vlucht

Of het nu gaat om Amerikaanse overheidsvliegtuigen of drones: miljoenen mensen kijken online naar vliegtuigen. Welke technologie zit erachter en wat betekent het voor de luchtverkeersleiding?

Een vliegtuig laat contrails achter terwijl het door de wolken vliegt. Miljoenen mensen volgen vliegtuigroutes via app.

In augustus van dit jaar werd vaker dan ooit een vlucht gevolgd: SPAR19. Het vliegtuig van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi vertrok van Kuala Lumpur naar Taiwan – tegen de eisen van de Chinese leiders in.

Drie miljoen mensen keken live naar de vlucht op de website van Flightradar24. Een recordhoogte voor het Zweedse platform. Ook in het kader van de Russische aanvalsoorlog keken duizenden gebruikers bijvoorbeeld naar Amerikaanse dronevluchten boven de Zwarte Zee.

Hoe is het volgen van vliegtuigen technisch mogelijk?

De technologie achter het volgen van vliegtuigen wordt Automatic Dependent Surveillance-Broadcast genoemd. Kortom: ADS-B. En zo werkt het:

Het vliegtuig ontvangt zijn positiegegevens van een GPS-satelliet. De ADS-B-transponder in het vliegtuig verwerkt het signaal en stuurt de positiegegevens naar de aarde. Het signaal wordt ontvangen en verwerkt door ADS-B-ontvangers vervolgens worden de gegevens geĆ¼pload naar het web.

Ook de luchtverkeersleiding werkt met de ADS-B-technologie – ter verificatie. De techniek is nog erg jong. In de VS en Europa is de technologie voor het weergeven van vliegtuigbewegingen sinds 2020 verplicht. In Europa is het echter alleen van toepassing op bepaalde vliegtuigen.

ADS-B-ontvanger zo groot “als een schoenendoos” De ontvanger kan worden voorgesteld als groot “als een schoenendoos”. Tot nu toe is de technologie daar alleen gebruikt om het radarsysteem te ondersteunen en de positie te verifiĆ«ren.

Een ontvanger is ongeveer zo groot als een schoenendoos. Dan zijn er de componenten, zoals voeding en netwerk.

Naast de ontvanger is er nog steeds behoefte aan “ruimte op het dak voor de ontvangstantenne”.

Technologie voor het volgen van vluchten nog steeds “onzeker” Wat er zo gemakkelijk en toegankelijk uitziet op sites voor het volgen van vluchten.

Maar je hebt thuis niet een dergelijke ontvanger nodig. Voor vluchten volgen kun je gewoon de browser op je computer of laptop gebruiken, en zelfs gewoon op de telefoon.

Bekijk vluchten online
Schuiven naar boven